top of page
Hengelo_Boortoren_16.jpg

Boortorens voor zoutwinning

In Twente zijn op sommige plekken in de ondergrond zoutlagen van soms wel honderden meters dik te vinden. Deze zoutlagen zijn ontstaan doordat miljoenen jaren geleden het water uit binnenzeeën is verdampt, waarna het zout achterbleef.

In 1886 werd er in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. Men was eigenlijk op zoek naar drinkwater voor het nabijgelegen kasteel Twickel. De vondst van zoutwater in plaats van drinkwater was natuurlijk een teleurstelling. Jaren later, tijdens de eerste Wereldoorlog, was er schaarste aan zout in Nederland. Gelukkig herinnerde men zich dat er in Twente ooit zout in de bodem was gevonden. Zodoende heeft het meer dan 30 jaar geduurd nadat na deze eerste vondst van zout in Delden door de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in Boekelo industrieel zout ging winnen. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verplaatste de Zoutindustrie zich van Boekelo naar Hengelo. Door de aanleg van de Twente-Rijnkanalen waren daar de faciliteiten voor afzet van het zout beter.

Boortoren 16 te Hengelo

Op de afbeelding is een boortoren uit Hengelo te zien ten behoeve van de zoutwinning. De eerste toren in Hengelo is gebouwd in 1934. Tot 1963 hebben deze boortorens hun werk verricht. Hierna zijn ze vervangen door lage pompgebouwtjes.

​

 

Hoe werkt zoutwinning?

​

Zout wordt in ons land gewonnen door oplosmijnbouw. Diep in de grond zit een zoutlaag. Hier wordt zoet water ingebracht, waarin het zout oplost. Het zoute water (pekel) wordt opgepompt. Het water wordt verdampt en droog zout blijft over. Het zout is onder andere bestemd voor consumptie, en wordt gebruikt als onthardingszout, strooizout en grondstof voor de chemische industrie. Er blijft een holte achter gevuld met pekel in de ondergrond, de caverne. Een dun laagje diesel op de pekel beschermt het dak van de zoutcaverne onder de grond. Zoutwinning zorgt voor een bodemdaling. Meestal zo langzaam dat we hier niets van merken.

Boortorens in Twente

Meer weten over de zoutindustrie?

Bron tekst: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2020, 10 november). Zoutwinning. Geraadpleegd op 7 december 2020, van https://www.sodm.nl/sectoren/zoutwinning

bottom of page