TWENTE
Door Peel, M. C., Finlayson, B. L., and McMahon, T. A. (University of Melbourne).The original File:World Köppen Map.jpg (to be used as a reference) has been converted to a smaller PNG-file (to be used for thumbnailing etc), without extra modifications, by me (Jeroen). - Peel, M. C. and Finlayson, B. L. and McMahon, T. A. (2007). "Updated world map of the Köppen-Geiger climate classification". Hydrology Earth and System Sciences 11: 1633-1644. ISSN 1027-5606., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2906492
Klimaat
Klimaat wordt geclassificeerd aan de hand van de Klimaatclassificatie van Köppen. Daarbij is Nederland samen met België en Groot-Brittannië ingedeeld bij de landen met een Cfb klimaat. Cfb staat kort gezegd voor gematigd zeeklimaat. De “C” betekent gematigd klimaat, “f” betekent zonder droog seizoen en “b” staat voor gematigde zomer (rond de 22 oC).
Het klimaat in Nederland staat dus onder invloed van de zee. Dit laat zich zien in het feit dat er geen extreme grote verschillen zitten tussen de winter en de zomer, dit is wel het geval bij een landklimaat. Dit komt omdat de zee minder snel afkoelt op opwarmt dan het land. De wind vanaf de zee is daardoor ook minder extreem in temperatuur verschillen en draagt dit mee richting de kust.
Klimaatsverandering heeft veel invloed op Twente. De zomers van de afgelopen drie jaar hebben ervoor gezorgd dat er meer hittegolven zijn en er worden met de jaren ook meer records gebroken op het gebied van temperatuur. Door de hete zomers ontstaat er een te kort aan water voor zowel natuur als landbouw. Daarbij zijn de winters milder wat weer invloed heeft op de flora en fauna.