top of page

Vegetatie zandlandschap

Stuifzand

Stuifzand is een moeilijk begroeibare vlakte doordat de wind het zand steeds blijft verplaatsen. De kans voor pioniers ontstaat op vochtige plaatsen. Hier krijgen algen, korstmossen en de Zandzegge (Carex aremaria) kans om het stuifzand vast te leggen. Als gevolg van deze eerste begroeiing ontstaat er een dun laagje van dode plantenresten en mineralen in de bovenste centimeters wat weer de weg vrijmaakt voor successie.

 

Natura 2000 gebieden in Twente met stuifzand

- Borkeld

- Buurserzand & Haaksbergerveen

- Dinkelland

DSC00318.jpg

Stuifzand bij het Lutterzand-DInkelland

Droog grasland

Droog grasland kan uitstekend groeien op droge en voedselarme zandgronden. Grassen, grasachtige  en verschillende laagblijvende kruiden kunnen door het losse sediment zich gemakkelijk wortelen in de bodem. Naast pleistocene dekzanden, zoals de stuwwal, is deze vegetatie ook te vinden in kustduinen. De kwaliteit en hoeveelheid van deze graslanden zijn echter achteruit gegaan door bemesting van de landbouw.

 

Natura 2000 gebieden in Twente met droog grasland

- Dinkelland

Droge heide

De welbekende paarsgekleurde heideplaatjes zijn grotendeels te danken aan de droge heide. Van de drie typen heide, droge heide met struikhei, droge heide met kraaihei en natte heide met dophei, is de droge heide het meest aanwezig in Nederland en dan vooral het Oosten. De uitgestrekte heidevelden waren vroeger onmisbaar voor het potstalsysteem met schapen om de akkers vruchtbaar te houden. Door ontginning en omvorming tot bos is het aantal hectare aan droge heide sterk afgenomen en de delen die nu nog behouden en beschermd worden, worden bedreigd door droogte en verhoogde stikstofgehaltes.

 

Natura 2000 gebieden in Twente met droge heide

 

- Aamsveen

- Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek

- Bergvennen & Brecklenkampse Veld

- Borkeld

- Buurserzand & Haaksbergerveen

- Dinkelland

- Engbertsdijksvenen

- Landgoederen Oldenzaal

- Lemselermaten

- Lonnekermeer

- Springendal & Dal van de Mosbeek

- Wierdense Veld

- Witte Veen

DSC00336.jpg

Droge heide in het Mander bos

DSC00320.jpg

Eiken-berkenbos bij het Lutterzand-Dinkelland

Eiken-berken- en eiken-beukenbos

Deze twee bossen zijn ruim aanwezig op de hogere zandgronden in het Oosten van Nederland met als tegenhanger het aangeplante naaldbos. Officieel vallen ze tegenwoordig samen onder de klasse Eiken-beukenbossen, waarbij de “berkenversie” wordt gezien als een jongere versie die uiteindelijk kan doorgroeien tot een “beukenversie”. Ondanks dat er meestal minder soorten planten te zien zijn, heeft het bos een hogere biodiversiteit dan bijvoorbeeld heide en graslanden. Dit komt doordat de hoeveelheid organismen vooral bestaan uit schimmels en mossen. Ondanks dat een bos meestal het eindstadium is van een successiereeks, is er altijd nog veel ontwikkeling gaande, doordat oude bomen die omvallen weer kans bieden voor nieuwe vegetatie doordat er kleine openingen ontstaan in een bos.

 

Natura 2000 gebieden in Twente met Eiken-berken- en eiken-beukenbos

- Aamsveen

- Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek

- Borkeld

- Buurserzand & Haaksbergerveen

- Dinkelland

- Landgoederen Oldenzaal

- Lonnekermeer

- Springendal & Dal van de Mosbeek

​

bottom of page